Home > Uncategorized > Tips Compiling di Delphi

Tips Compiling di Delphi

Delphi 7

Compiling adalah salah satu proses terpenting dalam programming, khususnya Delphi. Seperti rendering di 3D studio. Proses ini lah yang akan menjadikan pekerjaan kita dapat dikonsumsi oleh kita dan orang lain.

Shortcut untuk meng-compile sama untuk semua versi Delphi yaitu CTRL+F9 🙂

Oia, gunanya apaan seh proses compile ini? Ya jelas menjadikan program kita ini menjadi program yang bisa di-execute atau dieksekusi. Dalam bahasa simpelnya, menjadikannya file *.exe.

Yaudin, udah tau kegunaan dan shortcut-nya, sekarang menuju ke tips n triknya.

Tips-nya simpel kok sebetulnya.

Biasanya ketika lagi coding, kita langsung menjalankan hasilnya dengan menggunakan shortcut F9 kan? Sebagian besar pasti menjawab YA. Termasuk penulis sendiri pun demikian.

Masalahnya, kalau ada error pada program, terutama fatal error, ketika kita jalankan (F9) terkadang akan membuat seluruhnya jadi error. Yang penulis maksud disini adalah program Delphi-nya itu sendiri.

Bayangkan kalau kita belum sempat menyimpan hasil pekerjaan itu? Harus kita mulai dari awal lagi!

ctrl+F9

Oleh karena itu, untuk menghindari kesalahan seperti penulis diatas, berikut tipsnya :
– Selalu simpan pekerjaan Anda sebelum mencoba hasilnya.
Compile terlebih dahulu programnya. shortcut CTRL+F9.
– Jalankan file *.exe hasil kompilasi tersebut dari windows explorer.

Kalau kita menjalankan seperti diatas, misalnya terdapat kesalahan coding, yang error hanya file *.exe-nya saja, sedangkan program Delphi-nya sendiri tidak akan terganggu. Aman lah kita!

Mungkin untuk hari ini, sekian dulu tipsnya. Selamat belajar!

Categories: Uncategorized
  1. Xenonime
    12 September 2010 at 10:25

    gak ngerti yang ginian 😛

  2. 12 September 2010 at 16:00

    @atas
    awak cekcu…
    baco makonyo.. :p

  3. 19 September 2010 at 06:28

    Interesante, no va a continuar con este artнculo?

    Ivan

  4. 19 September 2010 at 23:39

    @Ivan
    El otro día, mi hermano

  5. 29 October 2010 at 10:48

    Heya , I have found a fantastic way to make shed loads of money online blogging. I presume this is most likely for the website blogger but there are probably more bloggers reading this. I have already made thousands using the techniques explained in the product and it’s only been 2 months. It basically generates content for you automatically and then on top of that posts it to free websites to gain you traffic. Check out their short video. Auto Blog Samurai

  6. 25 November 2010 at 22:32

    I was trying to find this. Thanks a lot.

  7. 27 November 2010 at 04:34

    Love your site man keep up the good work

  8. 29 November 2010 at 03:14

    Appreciate it for all your efforts that you have put in this. very interesting info .

  9. 5 December 2010 at 03:27

    hi, very nice post. I recomende rakeback full tilt

  10. 8 December 2010 at 02:57

    Super-Duper website! I’m loving this!! Will come again once again – taking you feeds as well, Thanks.

  11. 8 December 2010 at 03:15

    Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.

  12. 22 December 2010 at 17:33

    Hey, I haven’t checked in here for a while, but I will put you on my bloglist so I don’t forget to check back.

  13. 23 December 2010 at 09:03

    Dude, I wish I could write articles half as good as you. Your posts are always so well written. Do you outsource it or write it yourself?

  14. 15 January 2011 at 02:53

    Thanks for the info – nice post.

  15. Street Walkers
    16 January 2011 at 02:35

    Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A great read. Ill definitely be back.

  16. 16 January 2011 at 07:03

    Thanks for effort!

  17. 14 February 2011 at 22:29

    thanks a lot man

  18. 8 January 2013 at 21:43

    All you need to have to know about News information to you.

  19. aila
    20 March 2014 at 15:03

    misalm kalo ingin meng-compile software pengolah citra satelit ke delphi itu gimana ya caranya??
    mohon penjelasannya..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: